Open

Robbert en ik hebben jaren gedacht dat je verbinding kon maken, als je zelf maar open en kwetsbaar genoeg was. We waren ervan overtuigd dat je als liefdevol mens harten kan raken als je zelf maar genoeg geeft. Als je jezelf helemaal laat zien en uitspreekt wat je graag zou willen in de situatie, dat die ander dan ook open staat voor verbinding en daar, als vanzelf, in meegaat.

Afgelopen week zagen wij de tekst op een kaartje dat wij jaren geleden stuurden aan een familielid. ‘Zo fijn dat jij familie bent!’ hadden wij geschreven. Terwijl we dat toen ook al niet echt zo voelden, schreven we die tekst omdat we toen nog dachten dat we de ander met mooie, liefdevolle woorden konden raken. En als diegene ook zou gaan voor verbinding en ook kwetsbaar zou worden, dan zou het inderdaad fijn zijn om familie te zijn. We benoemde dus eigenlijk de potentie die in de relatie zat, niet wat er op dat moment al was.

Dat familielid is niet open gegaan, laat zich niet raken en is niet kwetsbaar en eerlijk geworden. Niet naar zichzelf toe en dus ook niet naar ons toe. Dus er is geen relatie, anders dan dat het familie heet. Er is geen verbinding, geen waardevol gevoel van gezien en gehoord worden. Er is geen warmte, geen echtheid. Er zijn enkel loze woorden, nietszeggende zinnen. Daar waren wij een paar jaar gelden misschien nog wel op ‘aangegaan’, omdat we zo graag de potentie tot leven wilden laten komen. Maar nu voelen we dat het niet bij ons ligt. We kunnen niets voor de ander betekenen zolang hij of zij niet zelf eerst open gaat en zich laten raken. Zolang de ander niet zijn eigen geslotenheid in de ogen durft te kijken en te zeggen: “ik ben er klaar mee”, zijn wij niet in de buurt. Wij geven diegene elke dag de kans om opnieuw te voelen wat er nodig is om wel in verbinding te komen, door het helemaal bij hen te laten.

Liefdevol negeren werd het van de week genoemd. Dat is het precies. Wij weten nu, na al die jaren, dat, dat zoveel liefdevoller voor onszelf en de ander is dan een kaartje met mooie woorden die geen waarheid zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *