Het wassende water

Ik heb nu ongeveer 6 weken mijn haar niet gewassen met shampoo. Deels omdat het praktischer in in de camper, we douchen een stuk minder vaak dan eerst (ongeveer 2 keer in de week). En vooral omdat ik me weer verder bewust werd van wat wij als mens allemaal bedacht hebben dat normaal is en zelfs ‘goed voor ons’. Vooral wat betreft schoonheid, gezondheid en hygiëne zijn er talloos veel normen en patronen waar we aan moet voldoen. Je haar wassen met shampoo is een van de meest geaccepteerde (net zoals benen scheren trouwens, wat ik ook al een tijdje niet meer doen). Net als ontharen is wassen met zeep de norm, er bestaat bijna niets anders meer dan dat. Alsof de natuur dat zo gemaakt heeft. Alsof dat iets is dat aangeboren en volledig natuurlijks is. Ik was bijna vergeten dat de natuur het perfect gemaakt heeft en wij ons daar zo min mogelijk mee moeten bemoeien…bijna gelukkig 🙂

Ik herinnerde me ineens dat shampoo en je haar wassen niet persé hoeft. Ik was vooral nieuwsgierig naar wat er gebeurt als ik het niet meer doe.

Ik was het nu met water als ik douche. En ik borstel het heel goed. In de beginfase was het heel erg vet en dacht ik steeds ‘het is maar een experiment, ik kan altijd nog terug naar wassen met shampoo’. Die gedachten herkende ik van eerder keuzes die ik heb gemaakt.

Nu, na een week of zes begint het minder vet te worden (ook grappig dat ik hier als eerste op focus op ‘vet’, alsof vet per definitie voor vies en ongezond staat…aangepraat overtuigingkje).

Ik heb altijd al veel haar gehad, een volle bos. En nu ik het enkel nog was met water komt er veel krul en slag in. Het voelt stugger aan en dat voelt prettig. Het voelt net zo gezond als toen ik het waste, en het voelt echter, minder gemanipuleerd.

Ik zit nu in de fase van ‘waarom zou ik het wel weer ooit met shampoo gaan wassen?’, dus dat is een stap richting ‘ik ga het niet meer met shampoo wassen’ en daarna ‘ik was mijn haar niet met shampoo’ en daarna ‘ja, ik was mijn haar wel, met water’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *